Babka lancetowata (Plantago lanceolata) – to roślina o podłużnych, lancetowatych liściach i drobnych kwiatach zebranych w walcowate kłosy. Można spotkać ją dziko rosnącą na łąkach, pastwiskach i trawnikach w całej Europie i Azji. Surowcem zielarskim są przede wszystkim liście, zawierające takie składniki aktywne, jak: aukubina, flawonoidy, śluzy, pektyny, garbniki, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Babka lancetowata była dobrze znana naszym prababkom. Już w czasach antycznych zaczęto interesować się jej zdrowotnymi właściwościami. Jej liście wykorzystywano do łagodzenia drobnych ran oraz stosowano w przypadku ugryzień przez insekty. Spożywano także herbatki z babki w celu złagodzenia chrypki oraz dla prawidłowego trawienia. Wiele z tych zastosowań sprawdza się i dziś. Babka lancetowata wspiera naturalną odporność, pomaga oczyścić drogi oddechowe i działa ochronnie na przewód pokarmowy. Ponadto warto zastosować ją zewnętrznie, gdy potrzebujemy ukoić podrażnione części ciała.
Właściwości prozdrowotne:
Pomaga oczyścić drogi oddechowe.
Działa łagodząco na błony śluzowe układu pokarmowego.
Koi podrażnienia skóry i ugryzienia przez insekty.
Skład:
100% babka lancetowata liść cięty
Zalecany sposób użycia:
Odwar: 1 łyżkę suszu zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut, na małym ogniu. Następnie odstawić na 10-15 min. i przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki.
Po ostudzeniu można wykorzystać do płukania gardła oraz przygotowania okładów.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Przeciwwskazania:
Produkt nie należy stosować w okresie ciąży oraz laktacji.
Informacja o alergenach: produkt może zawierać sezam, różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.