Żurawina Liofilizowana 25 g
Produkt bez dodatku cukru. Bez konserwantów. Dzięki procesowi liofilizacji owoce żurawiny zachowują pierwotny kształt, kolor, aromat oraz ok 95% wszystkich cennych składników odżywczych.
Liofilizowane owoce można spożywać wprost z opakowania. Świetnie nadają się także do m.in.: owsianki, lodów, ciast, naleśników, herbaty oraz do dekoracji wypieków i deserów.
Liofilizacja to proces usuwania wody z owoców. Poprzez zamrożenie ich w temperaturze -50°C z udziałem obniżonego ciśnienia. Następnie przeprowadzana jest sublimacja kryształków lodu, która polega na przechodzeniu lodu natychmiast w parę wodną, z pominięciem fazy stanu ciekłego. Kolejny etap to dosuszanie w temperaturze 40-50°C.
Uwaga! Chrupiące owoce, ze względu na poddanie liofilizacji, są wrażliwe na wilgoć i polecamy trzymać je w szczelnie zamkniętym opakowaniu bez dostępu powietrza. Dzięki temu dłużej zachowają swoje właściwości.
Tabela wartości odżywczych w 100g.
Wartość energetyczna | 1381 kJ/330 kcal |
Tłuszcz | 3,3 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 55 g |
Cukry | 29 g |
Błonnik | 34 g |
Białko | 2,9 g |
Sól | 0,03 g |
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
Składniki:
100% liofilizowana żurawina.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym chłodnym miejscu.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać sezam, różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.