Curry jest mieszanką przypraw, ziół i nasion. Jest to kluczowy składnik potraw indyjskich, Azji Południowej i Karaibów. Proszek curry charakteryzuje się lekko piekącym smakiem, stosuje się ją do każdej potrawy, która wymaga zastosowania curry.
Zastosowanie:
Stosuje się ją najczęściej do potraw mięsnych zwłaszcza drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, sosów i ryżu. Nadaje im pięknej słonecznej barwy. Klasyczna curry indyjska jest łagodna w smaku i samej mieszance nadaje żółty kolor. Najważniejsze składniki mieszanki: gorczyca, pieprz czarny, kozieradka, papryka, kolendra, kmin, imbir, kurkuma, odrobina soli.
Składniki:
Kolendra, kurkuma, kozieradka, kmin rzymski, imbir, goździki, koper włoski, liść laurowy, czosnek, gorczyca, cynamon, sól, pieprz czarny, mango, kukurydza.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Informacje o alergenach:Produkt może zawierać
sezam i różne orzechy.