Tapioka otrzymywana jest z bulw manioku, rośliny występującej głównie w Ameryce Południowej i Środkowej. Maniok jest pożywny i lekkostrawny. Tapioka z manioku w postaci przezroczystych kuleczek nie ma smaku ani zapachu, nie zawiera cholesterolu ani glutenu, za to jest źródłem lekkostrawnych węglowodanów.
Zastosowanie:Tapioki w postaci mąki używa się jako zagęszczacza do sosów, musów. Granulat tapioki stosuje się do wyrobu legumin, kisieli mlecznych i owocowych.
Doskonale sprawdza się jako składnik deserów, budyniów, puddingów, naleśników lub jako zagęstnik do zup i sosów.
Tabela wartości odżywczych w 100g.
Wartość energetyczna |
1499 kJ/358 kcal |
Tłuszcz |
0 g |
w tym: |
|
kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
0 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0 g |
Węglowodany |
89 g |
- w tym cukry |
3 g |
Błonnik |
0 g |
Białko |
0 g |
Sól |
0 g |
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
Składniki:
Skrobia z manioku 98%, woda
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.