Ananas liofilizowany 100 g
SŁODKI SMAK
DUŻA FRAKCJA OWOCÓW
Produkt bez dodatku cukru. Bez konserwantów. Dzięki procesowi liofilizacji owoce ananasa zachowują pierwotny kształt, kolor, aromat oraz ok 95% wszystkich cennych składników odżywczych. Ananas jest bogaty w naturalne witaminy i minerały. Ananas zawiera potas, miedź, mangan, tiaminę, witaminy B2 i B6.
Liofilizowane owoce można spożywać wprost z opakowania. Świetnie nadają się także do m.in.: owsianki, lodów, ciast, naleśników, herbaty oraz do dekoracji wypieków i deserów.
Liofilizacja to proces usuwania wody z owoców. Poprzez zamrożenie ich w temperaturze -50°C z udziałem obniżonego ciśnienia. Następnie przeprowadzana jest sublimacja kryształków lodu, która polega na przechodzeniu lodu natychmiast w parę wodną, z pominięciem fazy stanu ciekłego. Kolejny etap to dosuszanie w temperaturze 40-50°C.
Uwaga! Chrupiące owoce, ze względu na poddanie liofilizacji, są wrażliwe na wilgoć i polecamy trzymać je w szczelnie zamkniętym opakowaniu bez dostępu powietrza. Dzięki temu dłużej zachowają swoje właściwości.
Tabela wartości odżywczych w 100g.
Wartość energetyczna |
1495 kJ/353 kcal |
Tłuszcz |
0,7 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,1 g |
Węglowodany |
88 g |
Cukry |
66 g |
Błonnik |
9,4 g |
Białko |
3,4 g |
Sól |
0,02 g |
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
Składniki:
100% liofilizowany ananas.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam, różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.