Jagody goji suszone to niewielkie, czerwone owoce, które rosną na krzewach porastających wzgórza i doliny Chin, Tybetu i Mongolii. Krzewy osiągają wysokość 1-3m., owoce do 2 cm.
Owoce goji oczyszczają wątrobę z toksyn i usprawniają proces trawienia. Obecny w składzie cyperon pozytywnie oddziałuje na pracę serca i zapobiega chorobom tego narządu.
Jagody goji mają pozytywny wpływ na ogólny stan zdrowia. Ich regularne spożywanie pozytywnie działa na stan włosów i skóry. Zauważalne jest również zwiększenie odporności i działanie wspomagające odchudzanie.
Ułatwiają zasypianie, uspokajają, niwelują bóle migrenowe i reumatyczne. Posiadają też błonnik pokarmowy, która ułatwia trawienie i zmniejsza dolegliwości żołądkowe.
Zastosowanie:
W Polsce najpopularniejsze (i najczęściej spotykane w sprzedaży) są suszone owoce goji. Ich spożycie należy ograniczyć do maksimum 70 sztuk dziennie. Owoce goji mają delikatny smak, można je dodawać do wielu potraw. Pasują do ryżu, zup z warzywami oraz mięs (w szczególności kurczaka i wieprzowiny). Spożywane często jako przekąski (zwłaszcza suszone owoce), doskonałe jako dodatek do musli, ciast i deserów. Z owoców przyrządza się również herbatę oraz słodki sok.
Ważne informacje:
Nie powinny spożywać go kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące piersią.
Tabela wartości odżywczych w 100g.
Wartość energetyczna | 1657 kJ/396 kcal |
Tłuszcz | 4,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,8 g |
Węglowodany | 22,3 g |
w tym cukry | 11,1 g |
Błonnik | 6,2 g |
Białko | 10,6 g |
Sól | 0,06 g |
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
Składniki:
Jagody goji suszone 100%.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.