SEZAM BIAŁY 250 G
Sezam biały to popularny składnik kuchni Dalekiego Wschodu. Jego nasiona charakteryzują się słodkim, lekko orzechowym smakiem. W Japonii prażonym sezamem posypuje się dania z ryżu i warzyw, a także dodaje się go do sosów. Sezam ma wysoką zawartość białka. Jest również źródłem składników mineralnych takich jak: cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza.
Zastosowanie:
Sezam można dodawać do dań na wiele sposobów m.in. do sałatek, warzyw, mięs, wypieków - chleba, bułek.
Nasiona sezamu to bardzo popularny dodatek do potraw, szczególnie tych pochodzących z kuchni azjatyckiej. Sezam jest między innymi jednym ze składników japońskiego sushi.
Ważne informacje:
Sezam znajduje się na liście silnych alergenów i z tego powodu jego spożycie może skutkować wstrząsem anafilaktycznym. Osoby, które są uczulone na orzechy, kiwi czy różne rodzaje mąk, powinny unikać jego spożywania.
Wartość energetyczna |
2504 kJ/673 kcal |
Tłuszcz |
59,9 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
6,66 g |
Węglowodany |
2,1 g |
- w tym cukry |
1,6 g |
Błonnik |
7,9 g |
Białko |
27,4 g |
Sól |
0,03 g |
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
Składniki:
100% sezam biały
Sposób przechowywania:
Produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacja o alergenach:Produkt może zawierać
sezam, różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.