Olej kokosowy ze względu na niewyczuwalny zapach kokosa może być używany do przygotowania każdego rodzaju potraw bez zmiany ich smaku. Olej kokosowy doskonały do smażenia, gotowania, pieczenia.
Zastosowanie w kuchni:
- do pieczenia - użyj oleju kokosowego do wysmarowania formy do pieczenia, a także jako zamiennik margaryny w słodkich wypiekach
- do kanapek - jako zamiennik masła lub składnik past i smarowideł do chleba
- jako dodatek do potraw kuchni azjatyckiej - olej kokosowy doda daniom niepowtarzalny kokosowy aromat
- jako dodatek do owsianki, przedtreningowych szejków i deserów
- do smażenia placuszków, pankejków i naleśników
Tabela wartości odżywczych w 100g.
Wartość energetyczna |
3700 kJ/900 kcal |
Tłuszcz |
100 g |
w tym: |
|
kwasy tłuszczowe nasycone |
92 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
7 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
1 g |
Węglowodany |
0 g |
- w tym cukry |
0 g |
Błonnik |
0 g |
Białko |
0 g |
Sól |
0 g |
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
Składniki:
100% olej kokosowy
Sposób użycia:
Używany jest w kuchni do smażenia i pieczenia, jako dodatek do potraw, do smarowania pieczywa, może być też dodawany do sosów i do koktajli.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w temperaturze, poniżej 21°C, produkt stały.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam, różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.