Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana także czarnym kminkiem, znana jest ze swych właściwości antyzapalnych. Nasiona czarnuszki posiadają ponad 100 aktywnych substancji. To prawdziwa skarbnica związków biologicznie aktywnych! Nasiona czarnuszki charakteryzują się korzennym smakiem i aromatem.
Zastosowanie w:- kuchni jako przyprawa, dodatek do past warzywnych,
- do tłoczenia oleju z czarnuszki,
- do przetworów warzywnych oraz aromatyzowania wina.
Tabela wartości odżywczych w 100g.
Wartość energetyczna |
2248 kJ/537 kcal |
Tłuszcz |
50 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
7 g |
Węglowodany |
23 g |
- w tym cukry |
0,3 g |
Błonnik |
12 g |
Białko |
18 g |
Sól** |
0,1 g |
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Składniki:
100% nasiona z czarnuszki
Sposób użycia:
Czarnuszki możesz używać jako przyprawy lub pić tłoczony z niej olej. Czarnuszka jako przyprawa mielona lub też całe nasiona doskonale nadają się jako dodatek do kanapkowych past warzywnych, pasztetów oraz hummusu.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.