Karob, inaczej mączka chleba świętojańskiego, to doskonały, naturalny substytut kakao. Powstaje w wyniku wysuszenia i zmielenia strączków drzewa karobowego. Jest bogaty w wapń, potas, fosfor oraz magnez, a ponadto nie zawiera kofeiny, co sprawia, że można go podawać także dzieciom. Karob, swój słodki smak zawdzięcza naturalnie występującym cukrom. Jest idealnym dodatkiem do wypieków oraz deserów. Stanowi doskonałą alternatywę dla kakao, doskonale nadaje się do wypieków oraz deserów. Charakteryzuje się naturalnie słodkim smakiem i niewielką zawartością tłuszczów.
Zastosowanie:Mączkę chleba świętojańskiego wykorzystuje się w produkcji wyrobów, takich jak, m.in.:
- polewy
- lukier
- lody
- mleko modyfikowane dla niemowląt
- fermentowane produkty śmietanowe i ich substytuty zawierające żywe kultury bakterii
- owoce i warzywa suszone
- jadalne kasztany w zalewie
- słodzony przecier z kasztanów
- dżemy, galaretki, marmolady
Tabela wartości odżywczych w 100g.
Wartość energetyczna |
930 kJ/222 kcal |
Tłuszcz |
0,65 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,9 g |
Węglowodany |
88,9 g |
- w tym cukry |
49,1 g |
Błonnik |
39,8 g |
Białko |
4,6 g |
Sól |
0,09 g |
* Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
Składniki:
100% Karob
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.